dijous, 2 d’abril del 2015

St Pere i el dimoni

Aquest va ser el primer conte que vaig sentir explicar a la Teresa Durán. Em va sorprendre la interpretació de la contalla, el seu to de veu i la seva transformació en actriu. Recordo que la Teresa Durán donava un curs d'estiu sobre el conte. La seva exposició va ser interessant, amena i divertida, però sense perdre el to sobri de l'elegància d'una professional que sap molt bé de què parla.

En acabar la seva exposició, on tots havíem pres apunts com bojos, va canviar el posat, va ocupar un altre lloc de la tarima i ens va sorprendre amb aquest conte: Sant Pere i el dimoni. Al cap de cinc minuts tot l'auditori estava captivat per la seva veu.

Sempre començo la "temporada de contes" de cada curs amb aquest conte. Sé que té l'èxit assegurat i que començaré a crear uns lligams especials amb la meva classe que faran que aquesta hora del conte sigui desitjada i respectada.

Acompanyo el conte amb uns dibuixos simples de la patatera, l'espiga de blat i la planta del blat de moro.

Amb els anys em trobo que cada cop haig d'explicar més com són les plantes donat l'escàs coneixement que tenen alguns nens de l'agricultura.


Sant  Pere i el dimoni

Heu de saber que una vegada, quan Sant Pere encara no feia de porter del cel, i no duia aquella clauarra de la porta i el llibre gros on figuren tots els qui hi poden entrar i tots els qui per les seves malifetes s’han de quedar fora, e1 dimoni, que li tenia molta mania perquè ja sabia que sant Pere més aviat faria els ulls grossos i ell hauria volgut que totes les ànimes fessin       cap a l’infern, el va anar a trobar  per  fer-li  una  mala  passada.
Aleshores sant Pere, tal com és ben sabut, feia de pescador, però com que els temps eren ben difícils i amb e1 peix que treia de la xarxa no sempre n’hi havia prou per a anar passant, tenia a més un tros de terra que treballava a hores vagaroses. El dimoni, doncs, li va proposar d’anar a mitges en una plantada que farien. I li va oferir les condicions segments: que hi treballarien tots dos i que quan seria l’hora de collir e1 dimoni es quedaria tot e1 que sortís de la terra en amunt i sant Pere tindria tot el que hi hagués de la terra en avall. Sant Pere hi va estar  d’acord  i  així  ho  van  pactar.

I van sembrar patates, I després d’haver cavat el tros, d’haver-lo adobat i d’haver-lo regat,  va arribar e1 moment de la collita.  I, tal com havien pactat, e1 dimoni es va quedar totes les  plantes  de  les patateres,  que  creixien  de  la  terra   en   amunt,   i  que no servien de res, i sant Pere es va quedar amb totes les patates, que, com se sap,  sempre  es  fan  sota terra.

El dimoni es va endur una bona enrabiada, però després de rumiar una estona, va pensar quina fóra la seva revenja. I se’n  va  tornar  a  veure  e1 sant i li va proposar una altra vegada de fer una plantada a mitges, però que aquest cop ell es quedaria tot el que hi hagués sota terra i sant Pere tot e1 que sortís de la terra en amunt. Sant  Pere,  bon  jan,  també  hi  va venir bé i després d’haver llaurat tots dos el camp, ben llaurat, hi van sembrar blat.  I va  arribar  l’hora de  la  sega  i  d’acord   amb  e1  que  havien  convingut —tracte és tracte— sant Pere es va quedar amb totes les espigues, de les quals va treure unes bones bales de palla i uns quants sacs ben plens de blat, i el dimoni es va haver d’acontentar amb les arrels, que no  servien  ni per  a  cremar.

Ja podeu comptar que el dimoni es va enfurismar més encara que la primera vegada, del mal negoci que havia fet, però no es va  donar  per vençut. (Perquè el1 sí que era ben bé de la pell del dimoni.) I va voler tomar a enganyar el sant, pensant que aquest cop sí que se’n sortiria, perquè jugaria  sobre segur. I va proposar una altra vegada a sant Pere de fer una plantada a mitges, però amb la condició que aquesta vegada, ell, el dimoni, obtindria tot el que hi hagués de la terra en avall i e1 tronc i l’espiga, i e1 sant només es quedaria amb les fulles. El sant, que era de bon acontentar, va dir que sí una vegada més. I apa: un altre cop tots dos a llaurar el camp, escatar-lo, cavar-lo i adobar-lo. I aleshores hi van fer blat de moro i el van regar ben regat perquè les plantes sortissin amb ufana i carregades de fruit.
         Quan va arribar l’hora de       la collita, tal com havien convingut, e1 dimoni es va quedar amb les arrels i el tronc i l'espiga de les plantes, tot plegat bo per a llençar al femer; i sant Pere, en canvi, només amb les fulles, on es feien les panotxes, va poder omplir  uns quants sacs  de blat  de moro.
El dimoni, veient que per més mala fe que hi posava, en els seus tractes amb sant Pere, al capdavall sempre hi sortia perdent, ja no hi va voler saber res més, i se’n va anar amb un pam de nas, la cua entre cames i, encara, segons diuen, traient foc pets queixals.


1 comentari: